Akış ölçer nedir ve ne işe yarar?
Akış ölçerler, içinden geçen sıvı veya gaz miktarını ölçmek için kullanılabilen cihazlardır. Akış ölçümü yapmak için kullanılan bir araçtır. Endüstriyel prosesin daha iyi kalitede olması için sıvı ve gazların akış hızı doğru bir şekilde ölçülmelidir. Endüstriyel proses için doğru gaz ölçümü gereklidir ve aynı zamanda akış hızının kontrolünü de yapar. Akış ölçerler, akışı iki yöntemle ölçer, bazı akış ölçerler, akışı belirli bir süre boyunca akış ölçerden geçen sıvı miktarı olarak ölçer. Diğer akış ölçerler, akış ölçerden geçen toplam sıvı miktarını ölçerek akışı ölçer.
Bir akış ölçer nasıl çalışır
Debimetre, dönüştürücü ve verici gibi cihazlardan oluşur , dönüştürücü, birincil cihazdan geçen sıvıyı algılayacaktır. Verici, dönüştürücüden bir sinyal alacaktır, böylece dönüştürücü bu sinyali kullanılabilir bir akış sinyaline dönüştürür. Dolayısıyla bir debimetre bu fiziksel cihazların birleşimi olarak düşünülebilir.
Debimetre seçimini etkileyen faktörler nelerdir?
- Akışkan benzeri gazın, sıvının, buharın fazı
- Akış koşulları ve akış aralığı, temiz, kirli, aşındırıcı, viskoz gibi akış koşulları etkileyecektir.
- Basınç ve sıcaklık gibi proses koşulları
- Çoğunlukla aşındırıcı sıvı durumunda tercih edilen malzeme
- Boru boyutu ve doğruluğu
- Tekrarlanabilirlik ve maliyet
debimetre çeşitleri nelerdir
Akış ölçerler, diferansiyel basınç ölçerler, değişken alan ölçerler, pozitif yer değiştirme ölçerler, manyetik, türbin, ultrasonik, girdap ve Coriolis olarak sınıflandırılabilir. Diferansiyel basınç ölçerlerde, basınç düşüşü oluşturmak için bir kısıtlama kullanılır. Böylece akış hızı, kısıtlama boyunca basınç düşüşü ölçülerek belirlenebilir. Pozitif deplasmanlı sayaçlarda, ölçüm işlemi, akış ölçüm elemanları olarak hassas bir şekilde yerleştirilmiş rotorlar tarafından gerçekleştirilir.
Orifis ölçer
Orifis ölçerler yaygın olarak kullanılan akış ölçerlerdir, bir orifis plakası, akışa yerleştirilmiş bir delik olan bir plakadır, akışı daraltır ve yapı boyunca basınç farkını ölçer akış hızını verir. Basit şekli ve kolay üretimi nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. Orifis tipi temiz sıvı, gazlar ve buhar için kullanılabilir. Çok fazlı akışkanlar için kullanılamaz. Bu sayaç, bir borudan geçen akış oranını belirlemek için kullanılabilir. boru hattına monte edilen orifis plakası, akışkan içinden akarken bir basınç farkı yaratır ve fark basınç, akış hızıyla orantılıdır.
Venturi ölçer
Venturi tüpleri, düşük basınç düşüşlerinde büyük akış hacimlerini idare edebilir, bir boru hattındaki akış ölçümünü belirlemek için kullanılır. Bu sayaçta, akışkan yakınsayan koni boyunca hızlandırılır ve koninin yukarı akış tarafı ile boğaz arasındaki basınç farkı ölçülür ve akış hızı için sinyal verir. Venturi ölçerin basınç geri kazanımı, orifis plakasından daha iyidir. Girişim ölçer için basınç kaybı düşüktür, giriş tüpleri temiz, kirli ve viskoz sıvı için uygundur. Yüksek basınç ve enerji geri kazanımı, risk ölçüm cihazını yalnızca küçük basınç yüklerinin mevcut olduğu yerlerde uygun hale getirir.
Manyetik akış ölçer
Manyetik akış ölçer, faraday’ın elektromanyetik indüksiyon yasasına bağlıydı, bu nedenle bir iletken bir manyetik alan içinde hareket ettiğinde voltajın indükleneceğini belirtir. Sıvı, iletken görevi görür ve manyetik alan, akış tüpünün dışındaki enerjili bobinler tarafından oluşturulur. Üretilen voltaj, akış hızı ile doğru orantılıdır, voltajı algılamak için boru duvarına iki elektrot takılır ve ikincil bir eleman tarafından ölçülür. Bu akış ölçerler, aşındırıcı sıvıları ve bulamaçları ölçebilir
Dirsek musluk metre
Bu sayaç, sıvılar dairesel bir yolda hareket ederse, dış kenarlar boyunca merkezkaç kuvvetinin uygulanması ilkesine göre çalışır. Sıvı içinden akarken dirseklerin iç kısmına etkiyen kuvvet, sıvının yoğunluğu ile hızının karesi ile orantılıdır. Kuvvet dirsek yarıçapı ile ters orantılıdır. Dirsek musluklarının uygulanması kolaydır, çünkü çoğu boru konfigürasyonu halihazırda muslukların yerleştirilebileceği dirsek içerir ve ilave basınç kaybı olmaz.
Ultrasonik akış ölçerler
Ultrasonik dalgalar katı, sıvı, gazlar gibi herhangi bir madde içerisinde yayılabilir ve dalganın bu özelliğinden yararlanılarak bir borudaki sıvı akışını ölçmek için kullanılır, ultrasonik sinyal boruya açılı olarak gönderilir ve sinyalin ulaşması için geçen süre. bir taraftan diğerine ölçülür. Boru boyunca geçiş süresi ile ters yönde hareket eden sinyalin geçiş süresi arasındaki fark, akış hızı ile orantılıdır.
girdap akış ölçer
Bu akış ölçer aynı zamanda salınımlı akış ölçerler olarak da bilinir, bir sıvının bir blöf nesnesinde akmasına izin verildiğinde doğal fenomenleri kullanır. Girdap dökülmesinin frekansı, r’den akan sıvının hızı ile doğru orantılıdır, bu sayaç buhar akışını ölçmek için yaygın olarak kullanılır.
Coriolis metre
Bu metrede, Newton’un kuvvet=kütle × ivme olan ikinci yasası kullanılarak ölçüm yapılır. Kütle ölçümü burada yapılır, sıcaklık, basınç, viskozite ve yoğunluktaki değişikliklere duyarlı değildir. Sıvıları, bulamaçları ve gazları ölçmek için kullanılabilir. Borunun içinden geçen sıvı, borunun açısal harmonik salınım içinde titreşmesine neden olacaktır. Coriolis kuvveti nedeniyle tüpler deforme olacak ve bir ek tüpler deforme olacak ve salınımlara ek bir titreşim bileşeni eklenecek ve bu bileşen tüplerin bazı yerlerinde sensörlerle ölçülebilen faz kayması oluşturacaktır.
Türbin akış ölçer
Bu sayaçta borudan akan akışkan türbinin kanatlarıyla temas eder ve türbin dönmeye ve dönmeye başlar ve debiyi hesaplamak için dönme hızı ölçülür. Çok kanatlı rotor, sıvı akışına dik bir boru ile monte edilmiştir, dönüş hızı, akış hızının doğrudan fonksiyonudur ve manyetik toplama veya fotoelektrik hücre tarafından algılanır.
Termal akış ölçer
Gaz ve sıvı akışını ölçmek için termal akış ölçerler kullanılabilir, bu sayaç yoğunluk, basınç ve viskoziteden bağımsız olarak çalışır. Bu sayaç, sıvı akış yolundan izole edilmiş, ısıtılmış bir algılama elemanı kullanır. Akış akımı, algılama elemanından ısı iletir ve iletilen ısı, kütle akış hızı ile doğru orantılıdır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!