Sıcaklık Sensörü nedir?

Sıcaklık sensörü nedir? Sıcaklık sensörü, sıcaklığı ölçmek için kullanılan bir cihazdır. Bu, hava sıcaklığı, sıvı sıcaklığı veya katı maddenin sıcaklığı olabilir.

 

Farklı tipte sıcaklık sensörleri mevcuttur ve her biri sıcaklık ölçümü yapmak için farklı teknolojiler ve prensipler kullanır.

Farklı Sıcaklık Sensörü Türleri

Termistörlerin boyutu çok küçük olabilir. Cam veya epoksi kaplı olabilen ve bir elektrik devresine bağlanabilmeleri için 2 telli bir algılama elemanından oluşurlar. Elektrik akımının direncindeki değişimi ölçerek sıcaklığı ölçerler. Termistörler, NTC veya PTC olarak mevcuttur ve genellikle düşük maliyetlidir.

RTD’ler veya Direnç Sıcaklık Dedektörleri, Termistörlere benzer şekilde çalışır ve sıcaklığı ölçmek için omik direnci ölçer. Bir termistöre benzer şekilde bir devreye bağlanırlar ancak çok daha geniş bir sıcaklık aralığına sahiptirler ve aşırı sıcaklıkları ölçebilirler.

Termokupllar , bir bağlantı oluşturmak için uçlarında birleştirilen farklı metallerden oluşan iki iletken kullanır. Bu bağlantı ısıya maruz kaldığında, sıcaklık girişi ile doğru orantılı bir voltaj üretilir. Farklı metal kombinasyonları farklı ölçüm aralıklarına izin verdiği için çok yönlüdürler; ancak, NTC’lerin ve RTD’lerin hassas doğruluğundan yoksundurlar, bu da onları üç tür arasında en az hassas yapandır.

Sıcaklık Probları , çok yaygın ve çeşitli bir sıcaklık sensörü türüdür. Bir termistör, bir termokupl veya RTD algılama elemanından oluşurlar ve bir terminal başlığı ile tamamlanabilirler. Her üç sensör tipi de stokta ve ısmarlama olarak çeşitli muhafaza tiplerinde üretilebilir. Bu, karşılaştıkları çok sayıda farklı ortam ve ortamı kapsayabilecek gelişmiş yardımcı programa izin verir.

Sıcaklık Sensörü Ne İçin Kullanılır?

Sıcaklık sensörleri, birçok farklı uygulama ve endüstride sıcaklığı ölçmek için kullanılır. Onlar etrafımızda; hem günlük yaşamda hem de daha endüstriyel ortamlarda bulunur.

Bazı uygulama örnekleri;

Endüstriyel Uygulamalar – Çeşitli makine ve ortamların, enerji santrallerinin, imalatın izlenmesi.

Bilimsel ve laboratuvar uygulamaları – Bilim ve biyoteknoloji izleme.

Tıbbi Uygulamalar – Hasta izleme, tıbbi cihazlar, gaz analizi, termodilüsyon kalp kateterleri, nemlendiriciler, ventilatör akış tüpleri, diyaliz sıvısı sıcaklığı.

Motor Sporları – Egzoz gazı, giriş havası sıcaklığı, yağ sıcaklığı ve motor sıcaklığı ölçümleri.

Ev aletleri – Beyaz eşyalar ile birlikte mutfak aletleri (fırın, su ısıtıcısı vb.)

HVAC uygulamaları – Ticari veya evcilleştirilmiş ısıtma havalandırma ve klima cihazları.

Transit – Soğutmalı kamyonetler ve kamyonlar.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir